[...] on the Skeletal Muscle” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562020 Autor: Rafał WolnyRokowanie pacjentów ze świeżo rozpoznaną kardiomiopatią rozstrzeniową? Wyniki badania IMAC-2 McNamara DM, Starling RC, Cooper LT et al. Clinical and Demographic Predictors of Outcomes in Recent Onset Dilated Cardiomyopathy Results of the IMAC [...]
[...] szeroko) jeszcze 30 lat temu (zaawansowane konsole, wyrafinowane gry, gigantyczne ekrany, grafika 3D, tablety, smartfony, laptopy itd.) W efekcie: „wieloletnie badania nad sprawnością motoryczną, prowadzone między innymi przez J. Raczka, a także obserwacje poczynione przez nauczycieli, wskazują na postępujący regres podstawowych [...]
[...] wspieranie naukowców w rodzaju Bradley’a C. Johnston’a jest bardzo dobrą decyzją. Później „profesjonaliści”, „bezstronni” dziennikarze, podchwytują „podsypywane dolarami” badania, mówiące o tym, iż słodzone napoje nie są groźne dla zdrowia, iż nie mają wpływu na masę ciała, że tak naprawdę ograniczanie podaży cukru (i jego zamienników) wcale [...]
[...] kg = 32 g białka oraz 0,5 * 80 kg = 40 g węglowodanów). Według obecnej wiedzy wydaje się korzystne dostarczanie przynajmniej 3 g leucyny w porcji protein (choć nie wszystkie badania potwierdzają tę teorię). W pierwszej kolejności można dostarczyć odżywki, jako drugie uderzenie zbilansowany posiłek (np. porcja mięsa, ryby lub jajek, ryż, kasza, [...]
Co to jest dieta śródziemnomorska? Charakteryzuje ją duże spożycie owoców i warzyw, ograniczone spożycie mięsa, nabiału, nasyconych kwasów tłuszczowych, umiarkowana konsumpcja alkoholu. Nie ma jednolitej definicji ani wytycznych. Podsumowanie Dieta śródziemnomorska może być zdrowa, ale nie musi. Zależy, kto ją stosuje i na jakich produktach [...]
[...] działalności podlegającej karze grzywny, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2. Nie wolno ot tak sobie, dla zabawy, prowadzić badania klinicznego (Art. 126 USTAWY z dnia 6 września 2001 r. „Prawo farmaceutyczne”). Ponadto, na pewno „profesor” wytwarzałby bez zezwolenia substancję czynną ingerującą w [...]
[...] są bardziej odporni na degradację enzymatyczną i dlatego mają dłuższy okres półtrwania, co sprawia, że lek może być stosowany u ludzi. Jaka jest skuteczność semaglutydu Do badania włączono 1961 osób dorosłych ze wskaźnikiem masy ciała (waga w kilogramach podzielona przez kwadrat wzrostu w metrach) wynoszącym 30 lub więcej (≥27 u osób z ≥1 [...]
[...] na 100 g, a szpinak 10000 j.m., więc marchew jest lepszym jego źródłem. Niemniej, wg naukowców przyswajalność karotenu wynosiła 81% dla szpinaku i 47% dla marchwi. Inne badania wskazują, że beta-karoten ze szpinaku wymaga większych dawek warzywa w porównaniu do marchwi, aby powstała witamina A. Prawdopodobnie marchew pozwala na lepsze [...]
[...] częściach. Picie wody z cytryną Nie wiem, skąd wzięła się teza, że picie wody z cytryną przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Nie udało mi się znaleźć źródłowego badania, na które powołują się rozmaici autorzy, przeważnie kiepskiej jakości opracowań z Indii, Iranu, Iraku, Turcji. W badaniach naukowych stwierdzono, iż podawanie 30 g [...]
Tytułowa kwestia budzi masę kontrowersji i wydaje się, że niebezpodstawnie. Przede wszystkim chciałbym wyraźnie oddzielić dwie kwestie: redukcję tłuszczu u osoby niemającej zbudowanej muskulatury (odchudzanie w celach np. zdrowotnych, poprawy wyglądu sylwetki, samopoczucia) oraz dopracowywanie „formy startowej” przez osobę, która ma znaczną masę [...]
W wielu badaniach wykazano, iż sama dieta daje większe efekty od treningu (np. aerobowego). W niektórych eksperymentach niezauważalne efekty przynosiło nawet cardio w objętości 5 x 45 minut tygodniowo! W tym samym badaniu wykazano, iż sama dieta posiada niewiele mniejszą skuteczność w zmniejszaniu wagi ciała, w porównaniu do treningu aerobowego i [...]
[...] jeść „węglowodany lub warzywa” (oryginalne sformułowania). Przykro mi, ale węglowodany powodują o wiele silniejszy wpływ na insulinę i mam na poparcie mych słów badania. Jak organizm reaguje na podawanie dużych ilości białka zwierzęcego? W historycznych badaniach z 1966 r. Johna C. Floyda i wsp. ustalono, iż nawet zjedzenie 500 g [...]
Na temat diety wegetariańskiej mówi się już od bardzo dawna po dziś dzień. Jest bardzo cenionym systemem żywieniowym, który wyklucza mięso, a w niektórych przypadkach również jaja, czy nabiał. Mimo wszystko ten fakt nie odstrasza dużej ilości społeczeństwa na całym świecie. Wielu wybiera ten styl życia z powodów religijnych, czy też zdrowotnych. [...]
Wielu zawodników wspomina białko Rheo H. Blaira, jako rewolucyjny dodatek do diety kulturysty. Białko Blaira składało się z białka jaja kurzego, suszonych całych jaj oraz kazeinianów uzyskanych z odtłuszczonego mleka. Tak naprawdę Blair nazywał się Irvin P. Johnson. Stworzył on zresztą całą linię produktów, a wiele z jego pomysłów w tamtych [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
[...] brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie ugotowanego białego ryżu zwiększyło zawartość skrobi opornej. Gotowany biały ryż schłodzony przez 24 godziny w temperaturze [...]
[...] ma krytyczne znaczenie w etiologii schorzeń sercowo-naczyniowych, nawet w warunkach optymalnych stężeń lipidów! Poziom cholesterolu całkowitego to nadal zagadka, a liczne badania dają odmienne wyniki. Zapewne zbyt niskie, jak i zbyt wysokie stężenie nie jest korzystne dla zdrowia. Niskie stężenia cholesterolu we krwi powiązano z występowaniem [...]
Odżywki białkowe kojarzymy głównie z budową masy mięśniowej, tymczasem białko jest ważnym składnikiem odżywczym w procesie odchudzania. Dostarczenie wystarczającej ilości protein może przyspieszyć metabolizm, zmniejszyć apetyt i pomóc w utracie tkanki tłuszczowej, minimalizując jednocześnie spadek masy mięśniowej. Podsumowanie Odżywki białkowe [...]
[...] na tlen, co ma ułatwiać pozbywanie się tłuszczu. To prawda, ale czy efekt ma jakiekolwiek znaczenie praktyczne? Według mnie nie i zaraz przedstawię swoją argumentację. W badaniach Greer BK i wsp. 10 średnio aktywnych fizycznie mężczyzn, w wieku ok. 22 lat, wykonało 3 sesje równe pod względem ilości wydatkowanych kalorii, w odstępie 7 dni: [...]
Sporo osób, szczególnie aktywnych fizycznie, cierpi na zaburzenia gospodarki elektrolitowej czy niedobory witamin i minerałów. Ponieważ aktywność powoduje zwiększone zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, które nie zawsze zostaje pokryte przez odpowiednie urozmaicanie swojej diety. Produkty bogate w żelazo Żelazo zawarte w produktach [...]